>> Boken Stoppa Ryktet!

Varje dag översköljs vi av information, både i privatlivet, på arbetet och på sociala medier. Vad är fakta och vad är rykten och åsikter? När ska vi tänka kritiskt? Och hur Kan jag bemöta löst snack och fördomar? 

Boken Stoppa ryktet! kan hjälpa dig, ditt kompisgäng, din skola, din arbetsplats eller din förening att få stopp på ryktesspridning och fördomar. Rykten och fördomar är farligt, eftersom det kan leda till främlingsfientlighet, marginalisering av utsatta grupper och våldshandlingar. Att arbeta mot rykten och fördomar är en del i en viktig demokratisk process.

Boken bjuder på konkreta tips och tankeväckande övningar på hur du i vardagen och på sociala medier kan hantera och bemöta rykten, fördomar och stereotyper. Boken innehåller även intervjuer med experter och förebilder som forskaren René León Rosales, antiryktes-agenten Melissa Besara, journalisten och antiryktes-agenten Patricia Palma, nät- och källkritikexperten Jack Werner, journalisten och nätaktivisten Mina Dennert, juridikprofessorn Mårten Schultz, demokratiutvecklaren Ahmad Azizi, kommunpolisen Sofie Hermansson och representanter för Hela Människan, IFK Tumba och Rött kort mot rasism.

 

Beställ boken!

Om du representerar en Botkyrka-förening kan du först skicka ett mail till stopparyktet@thegoodtribe.com och kolla om det finns några gratisböcker kvar att dela ut. Likaså om du vill göra en större beställning av böcker, skriv till email-adressen ovan innan du beställer böcker över nätet. Vid en större beställning kommer det eventuellt tryckas fler böcker till ett lägre styckpris än det självkostnadspris vi nu kan erbjuda via print-on-demand-tjänsten Publit. Om du inte representerar någon förening i Botkyrka och endast vill beställa enstaka exemplar av boken kan du lätt och smidigt beställa boken via Publit.

 
Intervju med tidigare Antiryktes-agenter som utbildades av Fanzingo på uppdrag av Botkyrka kommun, 2014/15. Foto: Josefin Branzell Hertz

Intervju med tidigare Antiryktes-agenter som utbildades av Fanzingo på uppdrag av Botkyrka kommun, 2014/15. Foto: Josefin Branzell Hertz

BAKGRUND TILL BOKEN STOPPA RYKTET

2017 arbetade The Good Tribe på uppdrag av Botkyrka kommun med satsningen Stoppa ryktet!. The Good Tribe arrangerade Antiryktes-caféer och skrev boken Stoppa ryktet! som föreningar och privatpersoner kan använda i sitt arbete för ett samhälle fritt från fördomar och främlingsfientlighet.

Stoppa ryktet! bygger på de erfarenheter som gjordes genom Botkyrka kommuns arbete med Antirykteskampanjen 2014 och 2015. Under 2017 gick satsningen in i en ny fas där The Good Tribe ledde arbetet på uppdrag av kommunen. Därmed bytte också ”Antirykteskampanjen” namn till ”Stoppa ryktet! - för ett Botkyrka fritt från fördomar och främlingsfientlighet”. Stoppa ryktet! är direkt kopplat till arbetet med att uppfylla målen i Botkyrka kommuns jämlikhetsstrategi.

Läs mer om Botkyrka kommuns och The Good Tribes arbete med Stoppa ryktet.