Ny organisation tar strid mot ryktesspridning och falska nyheter

Pressmeddelande 2018-05-30

Vi möter det dagligen, på nätet och IRL – förvanskad fakta, lösa rykten och fördomar om individer och grupper av människor. Den nystartade, ideella organisationen Antirumours Sverige ska vara en nationell mötesplats för antiryktes-arbete. Lanseringen äger rum på Allmändalen, Mångkulturellt centrum i Fittja, den 2 juni.

Rykten och fördomar är farligt, eftersom det kan leda till främlingsfientlighet, marginalisering av utsatta grupper och våldshandlingar. Att arbeta mot rykten och fördomar är en viktig metod för att värna om mänskliga rättigheter och demokrati, menar Helena Rojas, ordförande i Antirumours Sverige:

– De flesta av oss kan relatera till att någon gång ha spridit ett rykte, men alla är inte medvetna om vilka förödande konsekvenser det kan få. Historien har visat hur främlingsfientlighet, polarisering och populism i kombination med ryktesspridning kan leda till diskriminering och till och med våldshandlingar. Exempel på detta är häxbränning, förintelsen och nutidens hatkampanjer på sociala medier.

Antirumours Sverige ska erbjuda kompetensutveckling, erfarenhetsutbyte och nätverksbyggande för kommuner, skolor, fritidsgårdar, föreningar och företag som vill skapa en arbetsplats och ett samhälle fritt från rykten och fördomar.

Arbete mot rykten en global rörelse

Antiryktes-arbetet startade i förebildsstaden Barcelona, på initiativ av Daniel de Torres Barderi, idag VD för Antirumours Global. Han menar att Antirumours Sverige är ett stort och viktigt steg för den globala strategin:

– Det är det första samarbetet av detta slag och det kommer att få inverkan inte bara i Sverige utan i mer än 30 städer runt om i världen som arbetar med antiryktesstrategier för att förhindra diskriminering, främja kritiskt tänkande och göra det mesta av samhällets mångfald, säger Daniel de Torres Barderi.

På lanseringen berättar grundarna mer om syftet med organisationen och vilken konkret förändring de vill skapa.

 

Talare:

  • Evelina Lundqvist, Antirumours Sverige och VD The Good Tribe.

  • Helena Rojas, ordförande Antirumours Sverige och utvecklingschef i Botkyrka kommun.

  • Melissa Besara, vice ordförande Antirumours Sverige och antiryktesagent.

  • Daniel de Torres Barderi, VD Antirumours Global.

  • Josefin Branzell Hertz, Antirumours Sverige, journalist, lärare och författare till handboken Stoppa ryktet!

 

Plats och datum

Allmändalen på Mångkulturellt centrum, Fittja

2 juni, 11.15-12.30

Deltagandet är kostnadsfritt och öppet för alla som besöker Allmändalen.

 

 

För mer information, vänligen kontakta:

  • Helena Rojas, ordförande Antirumours Sverige och till vardags utvecklingschef i Botkyrka kommun och expert inom Europarådets program Intercultural cities. helena@antirumourssverige.se, 0739-83 02 20/0708-86 14 12

  • Evelina Lundqvist, Antirumours Sverige och VD The Good Tribe: evelina@antirumourssverige.se, 0708-30 83 22

  • Josefin Branzell Hertz, pressansvarig Antirumours Sverige, journalist, lärare och författare till boken Stoppa ryktet: josefin@antirumourssverige.se, 0739-93 00 10